Syftet med projektet är att bevara den svenska lantrasgeten, projektet går ut på att ta fram en ny avelsplan och att byta härstamningsregistret i och med anslutning till den Norska getkontrollen och norska getavelsregister, kaseingentester och via genomisk utvärdering reda ut hur nära den Svenska Lantrasgeten är släkt med den norska mjölkgeten.
Genom import av norsk bocksperma ska inaveln minska och man ska avla fram bättre kvalitet på getmjölken både vad gäller ostutbyte och en minskad andel fria fettsyror i mjölken.
Eftersom inte hela projektbudgeten beviljats prioriterar styrelsen import av Norsk semin.
Tack vare det här projektet;
Vi har även nått målet att 250 getter blivit märkta med en annan märkmetod än öronmärken inom ramen för det etiska tillståndet som nu avslutats. Vi har under våren 2023 haft ett möte med Jordbruksverket och en representant för DATAMARS om märkningen och vi har svarat på en remiss och vi har påbörjat ett arbete och upparbetat kontakter för en chipmärkningskurs. Arbetet har bekostats med medel från ett Stipendium från Djurskyddet i Kronoberg. Vi vet i dagsläget inte om och när de nya märkningsmetoderna kan bli godkända att använda.
Vi har även arbetat med ett nytt avelsprogram och med ansökan om att bli erkänd avelsorganisation men så långt som anslutning till ett nytt härstamningsregister har vi inte kommit än och därmed inte genomfört någon ny enkät bland getbönderna.
Arbetet fortsätter i nästa projekt.
Projektet startade 27 januari 2020 och slutdatum för projektet är förlängt till den 30 oktober 2023.
Getdagarna 20-21/2, SVA Uppsala. [Läs mer...]
Välkommen på Getdagen med årsmöte den 24 januari 2023.
Den stora Getdagen, följt av föreningens årsmöte, hålls i Stora salen på SVA i Uppsala, med
möjlighet till uppkoppling för de som vill delta digitalt. [Läs mer...]
Missa inte att anmäla er senast den 9/8 till seminkursen i augusti/september 2020 om ni vill kunna seminera era getter med svensk eller norsk sperma. [Läs mer...]
Vi startade med en etisk ansökan Dnr; 5.8.18-16957/2018, den första enkäten om hur ni upplever användningen av öronmärkningen av getterna pågick hösten 2018 och är nu avslutad. Den är det första steget i Svenska Getavelsförbundets och SLUs undersökning av hur det fungerar idag och hur det kommer att fungera med chipmärkningen. [Läs mer...]
Hej, Vi säljer kulliga killingar. De flesta är efter en kullig bock. Samtliga [...]
Pris 1500 kr
Vill du lära dig mer om getternas hälsovård och sjukdomar köp Kalle Hammarbergs [...]
Pris 450 kr
Vill du lära dig mer om getternas hälsovård och sjukdomar köp Kalle Hammarbergs [...]
Pris 220 kr
Vill du lära dig mer om mjölken och ostens bakteriologi köp Kalle Hammarbergs [...]
Pris 190 kr
Vill du lära dig mer om mjölken och ostens bakteriologi köp Kalle Hammarbergs [...]
Pris 390 kr
SÅLD SE 10672-24011 Simon AG är en i huvudsak vit avelsbockkilling som är född [...]
Pris 3000 kr